Monday, August 3, 2015

Fikiran Bercelaru

Dalam pada kita mendiamkan diri, otak bergeliga memikirkan masa depan.
adakah sebab diri ni tak ada semangat atau semangat ni dah menyorokkan diri.

aku kenal diri ni perlu keluar untuk bina keyakinan diri, tapi jalan yang ada tu hanya jalan buntu, terhenti separuh jalan, tak terdaya nak teruskan tanpa bimbingan, bukan kerana sudah bosan.

jawapan ENTAHLAH yang boleh selamatkan diri.

Entahlah, aku pun tak tahu apa yang aku buat,
Entahlah, aku pun tak tahu aku nak buat apa.

kadang-kadang terfikir, agaknya aku jahil Dia menguji aku supaya balik rumah, baliklah ingat semula ayat-ayat yang belajar di sekolah berkain ungu.

Taubat. itu sahaja jawapan yang boleh aku fikir. solat taubat yang tak perlu tunggu hingga hujung nyawa. Solat taubat lah wani.

mungkin.. mungkin jalan yang ingin dipilih lebih dipermudahkan. mungkin juga tidak.
aku tak daya, saban hari semua menguji. dengan akademik yang buntu, dengan fizikal yang sempuna dimata orang tapi tak dimata aku. banyak kekurangan.

kekurangan itu lah aku rasa kecil dalam kumpulan, dalam kelas, dalam sekolah, dalam U, mahupun dalam masyarakat.

gangguan sekeliling buat aku cepat marah, tekanan tinggi, juga libatkan tekanan mental seperti mencubit otak.

Maafkan aku, Ego aku tinggi, kerana aku tak mahu dipandang rendah. bukan aku minta, bukan itu yang aku mahu.....andai itu terjadi tegurlah semanis-manis tegur. sebab mungkin diwaktu sunyi.
suara itu yang terngiang-ngiang di telinga.


tulisan ikhlas: wanizati :)

Tuesday, July 28, 2015

Interview yang Sempoi

Assalamualaikum wbt,

After a loooong sleep.

Taraa im back. it takes time to figure it out yourself, who are you? what do you want actually? are you satisfied with your life. or it is enough for you to have what you have now.

Its feel hard to plan and sometime you just follow the flow.

Today, actually nak bercerita tentang interview. sejak dua menjak bercuti lepas hantar thesis i jadi makin down to earth, mungkin pengaruh rakan sebaya.. haha ! tak ada lah. stay dekat rumah jadi lagi kecik i mean kecik bukan fizikal, pemalu dia,. teruk baq ang, sampai nak jumpa orang depan rumah pun jadi malu habis. (crying.. sob sob)

Dengan memulakan langkah kanan, i cuba apply sebagai pembantu butik. hopefully dipermudahkan best nya minat yang dulu-dulu berputik kembali,. Actually belajar degree sebab nak gain ilmu nak cedok dalam business.. tapi lari pulak asik berangan je itu yang tak score haha !

ada dua butik, the first is MADRE ada di Bangi Sentral, second SIDRA dekat Seri Bangi. both of interview is enjoyable, sangat santai and sempat ioll cuci-cuci mata yang bersinar-sinar ni.

Moga dipermudahkan, AMIN



Lots of love. wanizati :)

Saturday, March 21, 2015

Semangat intern

Internship
perkara yang paling ditunggu-tunggu especially untuk pelajar yang sudah final year, semangat lain macam (kerja dalam masa yang sama buat thesis)

start 5/3/2015
kenapa start lambat? orang lain dah start 2/3/2015 siap cerita pengalaman hari pertama jejak tempat praktikal. lawak ada kesian pun ada, nak buat macam mana 1st day, tak semua perfect kan.
wani start lambat sebab result. why ? otak dah berkarat yela as expected sangkut subjek bukan satu tapi dua. so, tang tum tang tum setel dah jawab 2 paper yang agak kritikal dan masih menunggu result pada 26hb ni nanti.

sekarang praktikal di Penerbitan Pelangi Sdn Bhd , first student yang intern untuk department tu. Alhamdulillah semua baik-baik. wani je kot yang neves lebih lalalala.



Lots of love. wanizati :)

Tuesday, February 11, 2014

BRAND AMBASSADOR PROGRAM - ZALORA !

Assaalamualaikum,

Awak pertama kali membeli belah ? Jangan lupa guna code: ZBAPFYi dapat diskaun 15% untuk pertama kali membeli :) In Sha Allah lepas order dapat DISKAUN + FREE DELIVERY RM75 keatas + jadi BRAND AMBASSADOR PROGRAM ZALORA



Jadi Duta Jenama ZALORA dan jemput rakan, keluarga serta kenalan anda sekarang. 
Sebagai duta jenama, anda mempunyai akses kepada lebih 500 jenama tempatan dan antarabangsa, seperti Nike, Rizalman, Kitschen dan Jovian Mandagie yang membolehkan anda Meraih komisyen yang menakjubkan bagi setiap pembelian yang dibuat melalui jemputan anda.  

Meraih WANG kini menjadi lebih mudah.




Saya salah satu Brand Ambassador Program Zalora. Betul, tak tipu.. pengalaman membeli di Zalora sangat memuaskan hati. sebab? service yang diberikan sangat osemm ! sebab tu la saya tak teragak-agak nak join. ye awak awak sekalian pun boleh join. macam mana ? biar saya cerita kelebihan dulu.


KELEBIHAN

1. Komisyen
Raih 50% komisyen bagi setiap tempahan pelanggan baharu. Jana 10% komisyen bagi setiap pembelian berulang hingga tempoh 60 hari.

2.Berikan Diskaun kepada Rakan, dan Kenalan Anda
Setiap pelanggan baharu yang anda jemput akan menerima diskaun 15% bagi tempahan pertama mereka.



3. Pengeluaran wang yang fleksibel
Pilih dari pelbagai kaedah pengeluaran wang 
(Paypal, pindahan bank, cek, kredit stor).



4. Jualan & Sokongan dari belakang
Penggunaan papan pemuka untuk mengesan laporan secara langsung bagi jualan bersama hotline khidmat pelanggan yang berdedikasi.



5. Tawaran Eksklusif & Ganjaran Istimewa untuk anda
Dapatkan maklumat koleksi/barangan terbaru dan jualan murah pada setiap dua minggu


tapi macam mana, apa yang kena buat ?






  • 1 Jimmy (sebagai Duta Jenama Zalora) berkongsi kod baucar beliau bersama Laura yang masih belum membuat pembelian di Zalora.
  • 2Laura membuat pembelian PERTAMA beliau di Zalora sambil menggunakan kod baucar yang dikongsikan oleh Jimmy yang memberi LauraDiskaun 15%.
  • 3 Jimmy mendapat 50% daripada jumlah pembayaran penuh yang dibuat bagi tempahan Laura, dan Laura kini merupakan pelanggan sekutu Jimmy.
  • 4 Dalam tempoh 60 hari yang berikutnya, jika Laura membuat sebarang pembelian dari Zalora, Jimmy akan terus menikmati komisyen sebanyak 10% dari tempahan Laura.
  • *Untuk mendapatkan komisyen daripada pelanggan sekutu, pelanggan tersebut mestilah pelanggan yang BAHARU. Contoh, tidak pernah membeli-belah di Zalora sebelum itu.
  • *Setiap kali pelanggan sekutu membuat pembelian mereka yang berikutnya, mereka tidak perlu menggunakan baucar dari Duta Jenama seperti yang telah mereka nikmati dari Duta jenama tersebut
  • *Pelanggan sekutu juga boleh memohon untuk menjadi Duta Jenama

nak tahu dengan lebih lanjut boleh lah layari website zalora. sekarang tengah ada VALENTINE's SALE !

BRAND AMBASSADOR PROGRAM | DUTA JENAMA ZALORA


Lots of love. wanizati :)

Sunday, December 8, 2013

Lumos - Pengubahsuai jadual

Assalamualaikum,

Seperti yang kita tahu yang LUMOS ini sangat sesuai bagi pelajar Uitm terutamanya.
saya menjawab persoalan dari mymy di bawah



Meh saya tunjuk caranya disini :

1.  Setelah isi group dan subjek . untuk setting timetable click CREATE .



2. Jadi akan automatik jadual (timetable lengkap keluar) setelah itu. untuk meng-edit menjadi lebih menarik klik pada CUSTOMIZE .


3. Ia akan keluar di sebelah kanan border tersebut. iaitu
 STYLE | CELLS | TIME | DAY | DETAILS . anda cuma klik pada salah satu column tersebut. untuk diubah suai . contoh background klik kotak sebelah kanan tersebut untuk diubah warnanya begitu juga dengan yang lain-lain.



4. Anda dah tukar ? ubah suai ? tapi tersalah. Jangan risau cume perlu klik RESET untuk mengubah kepada bentuk asal timetable.


5. Anda puas hati ? haa masa ni lah. klik APPLY untuk diaplikasikan kepada jadual anda tersebut.


 6. Maka jadilah seperti ini. yang saya ubah mengikut sukahati saya :P



Jadi anda boleh mengubah suai mengikut kreativiti anda. kalau anda ada tersilap, anda cume perlu pergi ke langkah-langkah yang ke 4 dan seterusnya.

apa yang penting kita enjoy ! :)

P/s: saya harap anda faham dengan penjelasan/ tutorial saya :) terima kasih



Lots of love. wanizati :)